رعایت نکردن برخی نکات ایمنی و توصیههای آتشنشانی در زمینهی استفاده از وسائل الکترونیکی و الکتریکی به وقوع حوادثی چون آتشسوزی منجر میشود و ضروریست با توجه به فصل تابستان و استفاده از وسائل سرمایشی، نکات ایمنی در این زمینه از سوی شهروندان مورد توجه قرار گیرد.
افراد و سازمانها باید قبل از آنکه موج گرما شروع شود اقداماتی را برای مهار این بحران انجام دهند. برخی از اقداماتی که برای آمادگی باید انجام شوند عبارتند از:
-
نصب خنک کننده های موقت از طریق پنجره ها در مواردی که ساختمانها به خنک کننده های مرکزی مجهز نیستند.
-
چک کردن کانالهای سیستمهای خنک کننده.
-
استفاده از لوازم منعکس کننده نور (مانند فویل های آلومینیوم) که بین پنجره ها و پرده ها استفاده می شود به گونه ای که موجب انعکاس نور آفتاب به بیرون ساختمان شود.
-
تا آنجا که می توانید در منزل بمانید و از قرار گرفتن در معرض خورشید بپرهیزید.
-
اگر مجهز به لوازم خنک کننده نیستید حتی الامکان در طبقات پایینی ساختمان بمانید.
-
سعی کنید در ساعات گرم روز اگر امکان دارد به ساختمانهای عمومی که دارای سیستم خنک کننده هستند بروید.
-
غذای سبک ولی مرتب میل نماید. از استفاده از قرص نمک خودداری نمایید مگر آنکه پزشک شما اجازه مصرف آن را داده باشد.
-
آب سالم زیاد بنوشید. افرادی که به دلایل بیماری های خاص امکان نوشیدن آب زیاد ندارند باید با دکتر خود تماس داشته باشند.
-
از لباسهای گشاد، سبک و رنگهای روشن برای پوشش استفاده نمایید.
-
در هوای آزاد حتی الامکان سر و صورت خود را با کلاه و یا شال بپوشانید.
-
با دوستان، همسایگان و اقوام خود بخصوص سالمندان و آنهایی که منزلشان تنها هستند و دارای سیستم خنک کننده نیستند در تماس باشید.
-
هرگز اطفال را در وسایل نقلیه تنها نگذارید.
-
از کار سخت در مقاطع گرم روز جداً خودداری نمایید و در صورت لزوم بر تعداد استراحت ها بیافزایید.
-
هنگام ترک منزل برای مدت طولانی و سفر رفتن باید نسبت به خاموش کردن همهی وسائل برقی اقدام شود و جریان برق از قسمت فیوزهای مینیاتوری قطع شوند.
-
هنگام استفاده نکردن از فرگاز نیز باید توجه داشت که دو شاخهی آن را از پریز برق جدا کنند و به صورت دورهای از وسائل برقی توسط افراد متخصص بازدید شود تا مشکلات احتمالی، شناسایی و برطرف شود تا موجب وقوع حادثه نشود.
-
وسائل سرمایشی از جمله کولرها پس از تابستان مورد استفاده قرار نمیگیرند و در سال بعد وسیلهی سرویس و بررسی میشود اما باید توجه شود که در این زمان سه شاخه و محافظ نیز باید بررسی شوند.
-
خاموش کردن وسائل برقی و جدا کردن دو شاخهی وسیله از پریز هنگام استفاده نکردن از وسائل بسیار حائز اهمیت بوده و در جلوگیری از وقوع آتشسوزی موثر است. بعنوان مثال زمانی که از تلویزیون استفاده نمیشود معمولاً آن را با ریموت خاموش میکنیم این در حالی است که منطقی است دو شاخهی دستگاه نیز از پریز جدا شود.
-
برای انتقال جریان الکتریسته از سیمهای استاندارد استفاده شود. همچنین فاصلهی پرده یا دیگر موارد قابل اشتعال با سرشاخهی کولر رعایت شود چون گرم شدن سرشاخه و نزدیکی آن با مواد قابل اشتعال، احتمال آتشسوزی را افزایش میدهد.
-
برخی اوقات هنگام نصب کولر به خصوص کولرهای پنجرهای، متوجه میشوند که پریز در جهتی بر دیوار نصب شده که کابل کولر به آن نمیرسد و در اقدامی غیرمنطقی، مقداری سیم به آن اضافه میکنند که احتمال وقوع حادثه را افزایش میدهد. بنابراین توصیه میشود برای برقرسانی به کولر و دیگر وسائل از سیمهای دو یا چند تکهای استفاده نکنید چون در محل اتصال مقاومت افزایش مییابد افزایش مقاومت باعث ایجاد گرما میشود و گرما مهمترین عامل برای ایجاد آتشسوزی است.
گردآوری و تنظیم : واحد آموزش و برنامه ریزی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کاشان